A Russell Crowe-film tarolt a Golden Globe-on

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Golden Globe-díjat 1943 óta a Hollywoodba delegált külföldi újságírók szavazatai alapján osztják ki. Idén nagy versengés jósoltak a mozifilmes kategóriákban, ám végül szinte minden fontos díjat az A Beautiful Mind című film söpört be.

Papírforma győzelmet aratott a Moulin Rouge a legjobb vígjáték/musical kategóriában, amelynek főszerepéért Nicole Kidman is hazavihette a szobrocskát. A musical ezenfelül a legjobb filmzene kategóriában is diadalmaskodott.

A legjobb női drámai alakításért a nagy visszatérőt, Sissy Spaceket díjazták az In the Bedroom című filmben nyújtott alakításért. A színésznő számos díjat köszönhet ennek a szerepnek, többet között a tavalyi Sundance Filmfesztiválon jutalmazták különdíjjal - írja a CNN.

A legjobb vígjáték/musical főszerepért járó elismerést Hollywood egyik élő legendája, Gene Hackman érdemelte ki, a kritikusok által agyondicsért The Royal Tenenbaums című vígjátékban nyújtott alakításáért. A legjobb epizódszereplőnek járó díjat a szintén tapasztalt angol színész, Jim Broadbent vehette át, az Iris című filmért.

A televíziós kategóriában a Six Feet Undert választották a legjobb drámai tévésorozatnak, míg a Sex and the Cityt a vígjátéksorozat kategóriában ismerték el. Ez utóbbi főszereplője, Sarah Jessica Parker duplán örülhetett, hiszen alakítását a televíziós vígjáték színész kategóriában is szobrocskával jutalmazták.

Tévéfilmsorozatban nyújtott alkotásért díjazták a nyolcvanas években sikeres, ám azt követően egyre mélyebbre csúszó Kiefer Sutherlandet és Charlie Sheent. Sutherland a 24 című krimisorozatban játszott szerepéért kapta meg a Golden Globe-ot, míg Sheen a beteg Michael J. Fox szerepét átvéve a Kerge városban parádézott.

A díjátadó est bebizonyította a Tom Hanks és Steven Spielberg együttműködésének a sikerét, hiszen az általuk készített II. világháborús tévéfilmsorozat, Az elit alakulat a legjobb minisorozat kategóriában győzedelmeskedett.

A Golden Globe-díjak kiosztása után mindig megkezdődnek a találgatások, hogy mennyivel nő a most győztesek esélye a mindenki által hőn áhított Oscar-díjra. Az elmúlt évek tapasztalatai vegyesek. A legjobb film kategóriában általában megegyezik a két díj zsűrijének véleménye, azonban a színészek megítélésében többször is eltérő döntést hoztak. Tavaly a Golden Globe-díjat Tom Hanks kapta a Számkivetettben nyújtott alakításáért, ám az Oscaron Russell "Gladiátor" Crowe örülhetett. Két éve Denzel Washington Kevin Spacey (Amerikai szépség) miatt maradt le az Oscarról, annak ellenére, hogy korábban ő kapta a Golden Globe-ot a Hurrikán című filmben nyújtott alakításáért.